18. 9. 2023

Ani molekula ruského plynu: LNG terminál v nizozemském Eemshavenu slaví rok. Přijelo do něj 21 lodí s plynem určeným pro Česko

Eemshaven byl vůbec prvním terminálem na zkapalněný zemní plyn spuštěným v Evropě od začátku války na Ukrajině. Zařízení umožňuje zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho až tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se více než třetině české roční spotřeby. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie. Do terminálu během jeho fungování nepřijel žádný ruský plyn, což bylo přímo součástí podmínek výběrového řízení.

 

Terminál v Eemshavenu slavnostně zahájil svůj provoz před rokem za účastí českého premiéra Petra Fialy, nizozemského ministra klimatu a energetiky Roba Jettena a dalších představitelů české a nizozemské vlády.

„Energetická bezpečnost je jednou z priorit mojí vlády a jedna ze šesti strategických oblastí, které jsou klíčové pro Restart Česka. Naše rychlá reakce a tím i včasné zajištění kapacity v terminálu v Eemshavenu během energetické krize bylo klíčové pro to, abychom měli dostatek plynu nejen na loňskou zimu, ale i příští roky. Terminál funguje podle našich představ a přispívá k zásobování plynem naší země i celého regionu. Důležité také je, že žádný plyn dovážený do Eemshavenu nepochází z Ruska, což je přímo zakotveno ve smlouvách,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Díky výborné spolupráci mezi Gasunií a dalšími nizozemskými a českými partnery se LNG terminál byl v Eemshavenu zprovozněn v rekordním čase. Jsem rád, že terminál přispěl a nadále významně přispívá k bezpečnosti dodávek plynu nejen pro Nizozemsko, ale i pro český a evropský trh s plynem,“ říká nizozemský ministr klimatu a energetiky Rob Jetten.

Do terminálu zatím od loňského září připlulo 21 lodí s plynem určeným pro Českou republiku, které přivezly ekvivalent objemu dvou miliard metrů krychlových plynu.

„O možnosti získat podíl v tomto terminálu jsme začali jednat hned poté, co se začala jeho realizace připravovat. Jsem rád, že se toto rozhodnutí ukázalo jako správné, protože výrazně přispívá k tomu, že se dokážeme obejít bez dodávek plynu z Ruska. Stále nám vystačí dovoz plynu z Norska nebo právě z terminálů LNG, jako je ten v Eemshavenu. České zásobníky plynu jsou nyní naplněny na 97 procent, a my jsme tak dobře připraveni na následující topnou sezonu,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Během letošního léta a podzimu se terminál soustředí na přípravu na další topnou sezonu a pojištění bezpečnosti dodávek. Jde například o připojení alternativních zdrojů tepla pro ohřívání LNG v zimě, kdy budou instalovány nové plynové kotle jako záloha pro dodávky z blízké teplárny. Do konce roku pak ČEZ předpokládá dodávku ekvivalentu další téměř jedné miliardy metrů krychlových plynu do sítě.

„Většina lodí k nám připlouvá ze Spojených států, z terminálů v Louisianě a v Texasu. Postupně ale seznam našich dodavatelů rozšiřujeme, takže k nám dorazily také lodě z Jižní Ameriky a Afriky. Do konce roku očekáváme příjezd dalších 9 lodí,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Terminál o celkové roční kapacitě 8 miliard metrů krychlových se nachází v přístavu Eemshaven v provincii Groningen a tvoří ho dvě plavidla, Golar IglooEemshaven LNG, umožňující skladování LNG a zplyňování. Do terminálu se dováží zkapalněný zemní plyn na speciálně upravených tankerech, který se po ohřátí v terminálu a převedení do plynného skupenství vtláčí do soustavy přepravních plynovodů.

Terminál byl spuštěn v září loňského roku, teprve po něm byly uvedeny do provozu další LNG terminály v německém Brunsbüttelu, Lubminu a Wilhelmshavenu. Kapacitu v nizozemském terminálu má ČEZ nakoupenu na pět let do září 2027.